Wynajem lokalu gastronomicznego: jak znaleźć odpowiedni obiekt?
Choć decyzja o otwarciu własnej restauracji sama w sobie jest stosunkowo łatwa i przyjemna, pomysłodawca musi liczyć się z wieloma zadaniami, których wykonanie jest konieczne w celu założenia i prowadzenia własnego lokalu gastronomicznego. Mowa tu oczywiście o sprawach związanych z profilem restauracji, rodzajem dań serwowanych dla gości, ale również nieco poważniejszych zadaniach takich jak np. wybór lokalu przystosowanego do potrzeb branży gastronomicznej. Na portalach społecznościowych możemy znaleźć wiele ofert o treści “wynajmę lokal gastronomiczny Warszawa”, jednak to nie od treści oferty, a od faktycznego stanu lokalu zależy to, czy zdecydujemy się go wynająć. Na co więc warto zwracać uwagę, przeglądając lokale gastronomiczne do wynajęcia w Warszawie?
Jaki powinien być idealny lokal gastronomiczny?
Zanim zdecydujesz się na skorzystanie w ciemno z oferty wynajmę lokal gastronomiczny Warszawa, dowiedz się jak powinien wyglądać lokal gastronomiczny! Choć każdą nieruchomość można wyremontować, nie jest to główny cel przedsiębiorców szukających odpowiedniego miejsca na otwarcie własnej działalności. Dlatego, zanim podpiszemy umowę najmu z właścicielem lokalu, powinniśmy dokładnie zapoznać się z stanem faktycznym nieruchomości. Lokal gastronomiczny powinien być dostosowany do wszelkich wymogów Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ale także do ilości pracowników i przewidywanych gości, którzy będą odwiedzać naszą restaurację. Zwróćmy uwagę na ilość i rozmieszczenie blatów kuchennych oraz zlewozmywaków, chłodziarek, miejsc do przechowywania produktów spożywczych, ilość i rozmieszczenie kontaktów w kuchni, a także rozmieszczenie okien oraz drzwi.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Stan lokalu to nie jedyna rzecz, na którą muszą zwrócić uwagę osoby zainteresowane jego wynajmem. Bardzo ważna jest również lokalizacja nieruchomości, obiekty dostępne w najbliższej okolicy oraz możliwie łatwy sposób dojazdu i ogólnodostępne miejsca parkingowe dla przyjezdnych gości. Dodatkowo, to na co każdy zwróci uwagę to oczywiście cena obiektu, a dokładniej mówiąc koszty, które trzeba będzie ponieść za czynsz oraz media tj. prąd, gaz i woda. Koszty te nie mogą przekraczać naszych możliwości finansowych, ponieważ wtedy oferta “wynajmę lokal gastronomiczny Warszawa” okaże się naszym gwoździem w grobowej desce gastronomicznej.